Gaat jouw school aan de slag met de visie op kansarmoede van de Stad Brussel?

Carnavalsfeestjes, verjaardagpartijtjes, uitstappen, materiaal, ... het kost allemaal geld. Vaak zijn die extraatjes moeilijk haalbaar voor onze ouders. Klasse benoemde in het nummer van 20 november ’22 tien momenten in een schooljaar waarop je de schoolkosten kan drukken.

September

Valkuil

Op school werk je rond en aan gezonde voeding. Je factureert ouders een soepabonnement van 75 euro zodat hun kind elke dag verse soep met een stuk brood kan eten.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

Dien ook een subsidieaanvraag in via  Oog voor lekkers. En loop even binnen bij de bakker of supermarkt in je buurt. Hun brood en voedseloverschotten schenken ze met plezier aan je leerlingen.

Of sluit je als hartelijke school aan bij  Brooddoosnodig. Zij ondersteunen je om het universeel recht op eten en drinken waar te maken voor elke leerling.

Oktober

Valkuil

Je gaat op uitstap naar het bos en vraagt je leerlingen om laarzen aan te trekken. Maar ook om een schoendoos mee te brengen om een mandala in te maken met materiaal dat je in de natuur vindt.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

Organiseer tijdig een inzamelactie van laarzen waar leerlingen zijn uitgegroeid. Gezinnen die thuis nauwelijks bergruimte hebben en/of geen nieuwe schoenen kopen, hebben geen schoendoos op voorraad. Loop langs in een schoenwinkel en vraag of ze wat schoendozen aan de kant hebben staan of kunnen houden voor je klas.

November

Valkuil

Voor de sportdag boek je enkele padelvelden bij een tennisclub. Je vraagt je leerlingen om sportschoenen met witte zolen aan te trekken. Voor de heen- en terugrit boek je een bus.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

  • Vraag de lokale sportdienst van je gemeente of stad of ze een gratis sportles kunnen aanbieden. De verplaatsing doe je te voet of met het openbaar vervoer.
  • Bouw de speelplaats om tot een sportoase met materiaal dat je via de  MOEV-uitleendienst ontleent.
  • Organiseer op school sportateliers waarin verschillende leraren de sport voorstellen die zij beoefenen.

December

Valkuil

Cadeautjesmaand. In de klas vraag je welk speelgoed je leerlingen thuis gekregen hebben. Tijdens het winterfeest kan je in ruil voor 5 euro deelnemen aan een kookworkshop en zo smullen van lekkere wintersnacks.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

Niet elke leerling krijgt thuis (massa’s) speelgoed. Informeer je ouders dat je via een speleotheek laagdrempelig speelgoed kan ontlenen. Je kan ook (samen met de ouderwerking) een markt organiseren met speelgoed en kledij die een tweede leven kunnen gebruiken. Bedenk een ruil- of bonnetjessysteem zonder geld.

Januari

Valkuil

Je organiseert een skireis voor je klas tijdens de krokusvakantie. Om de prijs voor iedereen haalbaar te maken, bak je met je klas wafels die je leerlingen via hun netwerk kunnen verkopen.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

Al een meerdaagse in eigen streek of land overwogen? Om de verplaatsingskosten te drukken, kan je  de fiets overwegen. Onderweg naar een  duurzame MOS- of culturele bestemming? Met De Lijn kan dat gratis. Maak ook gebruik van abonnementen die leerlingen al op zak hebben.

Zet niet in op individuele verkoopacties want leerlingen uit een kansarm milieu hebben een kleiner en minder gegoed sociaal netwerk. Een inzamelactie op klas- of schoolniveau kan wel.

Februari

Valkuil

Carnaval. Je nodigt je leerlingen uit om in verkleedkledij, van kop tot teen in fluo bijvoorbeeld, naar school te komen.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

  • Plaats de week vooraf een ruilkast op de speelplaats waar ouders, leerlingen en je team afgedankte verkleedkledij in kunnen hangen.
  • Maak in de klas een masker, kroon of schild. Elke leerling in dezelfde tenue, extra indrukwekkend!
  • Maak op school een kast vrij waarin je met het hele team verkleedkledij verzamelt.

Maart

Valkuil

Voor een fietsparcours van ‘ Meester op de fiets’ vraag je elke leerling om met de fiets naar school te komen.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

Niet elke leerling heeft thuis een fiets. Laat weten dat niet iedereen een fiets mee moet brengen. Want de aanwezige fietsen kunnen gedeeld worden. Ligt een van de  Fietsbiebs in de regio? Geef de tip door aan leerlingen en ouders.

Ga na of er in de buurt een fietsdeelsysteem bestaat en of je nabij gelegen fietshandelaar fietsverhuurpakketten aanbiedt. Of ga via de ouderwerking of  projectsubsidies op zoek naar centen om schoolfietsen aan te kopen.

April

Valkuil

Op zeeklas. In de valies verwacht je een slaapzak, een zaklamp, een matje en stapschoenen.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

  • Geef ruim vooraf een overzicht van de activiteiten. Zo schatten ouders zelf in wat er meegaat in de valies en beperk je de materiaallijst tot het minimum.
  • Vraag ouders wie een slaapzak of -matje op overschot heeft en stel een lijstje op. Zo zet jij een laagdrempelig uitleensysteem in gang. Of klop net zoals  leraar Barbara aan bij de jeugdbeweging.

Mei

Valkuil

Een jarige in de klas? Je laat het feestvarken en de ouders weten dat die mag trakteren in de klas.

Hoe je aanpak ksotenbewuster kan

Individuele traktaties kunnen de verschillen vergroten en ‘concurrentie’ aanwakkeren. Vier elke jarige in de klas volgens hetzelfde scenario: met een kroon, een verjaardagsboek met tekeningen van de klasgenootjes, zing en speel het lievelingsspelletje van de jarige. Zijn individuele traktaties moeilijk schrapbaar? Tip de gratis verjaardagspakketten van  Feestvarken vzw Kado Sjapoo …

Juni

Valkuil

Je geeft je leerlingen een lijstje met schoolmateriaal dat je in september in de klas verwacht.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan

  • Stem binnen het lerarenteam de lijstjes op elkaar af. Bekijk met je leerlingen welk materiaal van vorig schooljaar ze kunnen recupereren.
  • Geef je materiaallijst al in juni mee voor het volgende schooljaar en wijs je leerlingen op de meerwaarde van tweedehandsmateriaal.
Gemaakt 09/12/2022 (bewerkt op 09/12/2022)